Bardejovské Kúpele prišli eurom o západných turistov

05.01.2014 Bardejov

Bardejov 5. januára (TASR) - Príchod eura pred piatimi rokmi ovplyvnil ekonomické výsledky nejednej firmy. Bardejovské Kúpele sa s eurom vyrovnali po svojom. Aj keď na ich ekonomiku vplýva euro skôr negatívne, hodnotia ho ako prínos pre spoločnosť.

"Príchod eura viac-menej negatívne ovplyvnil ekonomickú situáciu v kúpeľoch, čo sa týka prílevu zahraničnej klientely. Zaznamenali sme absolútny pokles poľskej, nemeckej, rakúskej, maďarskej klientely a veľký vplyv to malo taktiež na klientov z Českej republiky," povedala pre TASR ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a. s., Tamara Šatanková.

Poznamenala však, že sa s touto situáciou vyrovnali po svojom. Podľa Šatankovej napriek tomu, že za posledných päť rokov zaznamenali útlm zahraničných turistov z krajín Európskej únie, začali sa orientovať na východný trh, kde dosiahli medziročný nárast turistov o 25 %.

"Rusky hovoriaci klienti sú dnes, po slovenských a českých, tretími najpočetnejšími návštevníkmi Bardejovských kúpeľov. Patria k nim hlavne Rusi, Ukrajinci a Bielorusi. V roku 2011 ich navštívilo kúpele 362 a strávili tu 3615 lôžkodní. V roku 2012 sa ich počet takmer zdvojnásobil. V roku 2013 ich počty opäť stúpli. Prišlo 936 klientov, ktorí tu strávili 7911 lôžkodní. Z toho bolo 547 Ukrajincov, 280 Rusov a 109 Bielorusov," hodnotí ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov.

Ako si spomína, pred piatimi rokmi nezaznamenali v súvislosti s príchodom eura žiadne výrazné problémy a s odstupom času hodnotia novú menu ako pozitívny prínos pre spoločnosť.
 

Vyberte región